Travel

Travel Guide: Thessaloniki (Θεσσαλονίκη) – Солун

Здравейте,

Днес ще ви разкажа за пътуването ми до Солун (Thessaloniki), което се състоя през месец април. Тези от вас, които ме следят в социалните мрежи, вероятно вече са разбрали, че Солун се превърна в мой любим град – както се казва „любов от пръв поглед“. 🙂

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина и има население от 800 000 души, което бързо нараства. Споделям ви това като факт, тъй като ще изпитате съществено затруднение, ако сте решили да разгледате Солун с автомобил. Ако пък сте пешеходци, внимавайте с пресичанията. 🙂

Солун има богата история зад гърба си и местата, които можете да разгледате са много. Хубавото в случая е, че повечето са концентрирани в самата вътрешност на града и няма да губите излишно време, докато стигнете от едно място на друго.

Първото нещо, което ви препоръчвам да посетите е „Бялата кула“ (Λευκόизς Πύργος), която се намира на брега на Солунския залив. Кулата е с огромно историческо значение за града и се е превърнал в нейн символ.

Името си „Бялата кула“ получава през 1890 година, когато е варосана. Кулата вече не е с бял цвят, но пък името ѝ е останало непроменено. Разхождайки се по крайбрежната алея, ще видите паметникът на „Александър Велики“.

Препоръчвам ви да си отделите малко повече време за разходка по крайбрежната алея, тъй като гледката там е невероятна. Впечатление ще ви направят и уличните лампи, които наподобяват мачта на кораб.

Няма как да пропусна да спомена и чадърите, намиращи се на крайбрежната. Едва ли има някой, който е посетил Солун, и не си е направим снимка с чадърите. 🙂

В непосредствена близост до „Бялата кула“ и паметника на „Александър Велики“ се намира и площад „Аристотел“.

Разхождайки се по него може да изпието по едно ледено фрапе (което няма нищо общо с нашето) или да опитате вкусните гироси, които никак не са здравословни, но са страшно вкусни.

Църквата „Св. Димитър“ е следващата забележителност, която да посетите. „Св. Димитър“ е най-голямата православна църква в Солун.

Построена е през 313-323 година и в нея се намират едни от най-добрите образци на мозаечната религиозна живошис. Църквата е забележителна и много красива.

В центъра на Солун се намира и древноримската триумфална арка на Галерий (Αψίδα του Γαλέριου).

Минавайки покрай арката ще се насочите и към ротондата „Свети Георги“, чийто първоначален замисъл е да бъде мавзолей на император Галерий, но впоследствие е преобразувана в християнска църква.

Като един истински любител на красивите панорамни гледки, нямаше как да пропусна да посетя и крепостта „Ептапиргио“ (Επταπύργιο).

Крепостта се намира в старата част на Солун и разкрива невероятен изглед към Термическия залив и по-ниската част на Солун.

Останах със страхотно впечатление от Солун и със сигурност бих го посетила отново, но за повече време.

Дори вече съм си набелязала две задължителни места, които да посетя при следващото ми пътуване до Солун – археологическия музей и музея на фотографията, тъй като не остана време при сегашното пътуване.

Надявам се този travel guide да ви е харесал, защото подготвям още. Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления от последното ви пътуване. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предишна публикация:
3 начина за релакс след дълъг ден

Здравейте, Днешната тема ще е малко по-различна от обичайните. В последните седмици ми се струпаха много неща - работа, планиране,...

Затвори