Lifestyle

Датски сериали, които заслужават да се гледат

Здравейте,

В днешния пост ще ви споделя за няколко скандинавки сериали, които си заслужават да им отделите време.

Сигурно всички сте гледали или сте чували за американската версия на криминалния сериал The Кilling, но може би по-малка част от вас знаят за неговия датски предшественик – Forbrydelsen. Изгледала съм и двата, но датският ме впечатли много повече, така че препоръката ми отива за него.

Това беше първият ми „допир“ до датските сериали, но истинският ми интерес към тях се зароди съвсем случайно, когато попаднах на политическия сериал Borgen, който силно ме впечатли. Наскоро попаднах на информация, в която се твърди, че почти 10 години по-късно се обмисля негово продължение, което е много добра новина за почитателите. Дaтаската драма Borgen се фокусира върху живота и кариерата на първата жена министър-председател на Дания, а сещо така и задкулисните игри и интриги в политиката.

След него се разрових и смело мога да кажа, че попаднах на още едно заглавие, което ме държа в напрежение от началото до края – The Chestnut Man. Криминалният трилър е създаден по книгата „Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп (Søren Sveistrup). Ако се чудите защо наблягам на този факт, причината е в първото заглавие. Сьорен Свайструп е създател на сериала Forbrydelsen (The Killing), така че не би трябвало вече да имете колебания дали да изгледате и този сериал.

Следващото заглавие не знам защо го отлагах толкова във времето, но след препоръката на моя близка приятелка, изгледах Bron/Broen през декември. „Мостът“ свързва Дания и Швеция в заплетен криминален трилър, на който можете да се насладите в цели четири сезона. Ако зависеше от мен, щяха да бъдат много повече. 🙂 Сериалът е толкова успешен, че още след първия сезон е закупен за екранизация от Америка и Англия, но те не успяват да пожънат успеха на Bron/Broen. 

Приятно гледане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предишна публикация:
Напукани какаови сладки

Здравейте! Най-вкусното време от годината е тук! За мен декември е месец, в който толкова много ухае на канела, какао...

Затвори