Travel

Travel Guide: Магията на Метеора (Μετέωρα)

Здравейте,

Днес ще ви разкажа за едно красиво място, намиращо се само на 6 часа път от София и наричано от хората „Осмото чудо на света“. По-близо до небето, отколкото до земята и в непосредствена близост до малкото градче Каламбака (местност Тесалия), е разположен природният феномен – Метеора (Μετέωρα).

Метеора е скален комплекс, които според една от теориите на геолозите се е образувал от многобройни планински потоци, които са се вливали в обширно езеро и са отлагали наносен материал по склоновете му. След много години и огромен катаклизъм водите на езерото се оттекли в морето, а на негово място се формирали скалните образувания.

На пръв поглед монолитните скални формации, достигащи над 400 метра надморска височина, са изградени от плътно споени обли камъни с причудливи размери.

В резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора.

Историята на природния феномен започва още през XIV век, когато местни монаси започват изграждането на скалните манастири, с цел да се предпазят от многобройните нападения, над които е подложена християнската вяра по онова време.

Тогава са били построени общо 24 манастира, от които са запазени само 7. Днес шест от манастирите на Метеора са отворени за посетители и са едни от най-забележителните феномени, които можете да посетите в Гърция.

До Метеора се стига лесно с кола по маршрут Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. Той е разположен на около 240 км югозападно от Солун (Thessaloniki), а в непосредствена близост до него се намират градовете Каламбака и Кастраки.

По пътя към Метеора има много отбивки за почивка, кафе пауза или снимки. А в Каламбака може да похапнете традиционна гръцка кухня в красиви и колоритни ресторантчета.

Действащи манастири:
• Преображение Господне или Големият Метеор (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Μεγάλου Μετεώρου, Метаморфосис Сотирос, Мегалу Метеору). Най-големият манастир, основан 1340 г. от свети Атанасий Метеорски.

Свети Никола Анапавса (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Агиу Николау Анапавса) Основан е през първото десетилетие на 14 век. В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси. В манастира има фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски.

Русану (Ρουσάνου). Основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, сега метох.

Свети Стефан (Αγίου Στεφάνου, Агиу Стефану). Метох, основан 1192 година.

Света Троица (Αγίας Τριάδας, Агиас Триадас). Основан 1362 година.

Варлаам (Βαρλαάμ). Основан 1517 година.

Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а в буквален превод думата „метеор“ означава „горе в небесата“„висящ във въздуха“. 

Ако се чудите къде да отидете през следващите почивни, то Метеора е едно от местата, които задължително трябва посетите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предишна публикация:
Ревю: Коректор Essence Camouflage+ Matt

Здравейте, От няколко седмици използвам коректора на Essence Camouflage+ Matt и днес реших да ви споделя впечатленията си от този...

Затвори